Det råder ingen tvekan om att de senaste årens världshändelser har kommit att påverka ekonomin kraftigt. Det är något som pantbankerna runt om i Sverige har blivit varse om. Under 2022 ökade belåningen med hela 25 %, samtidigt som guldpriserna ökat med 50 % under de senaste fem åren.

Vad är det då som gör att så många väljer att gå till pantbanken? Det beror helt enkelt på inflationen. Många lever under pressade ekonomiska förhållanden och har svårt att få den vanliga lönen att räcka månaden ut. Det som förr gav mat på bordet hela månaden räcker idag bara till två tredjedelar av månaden och resterande dagar behöver således finansieras på andra sätt.

Så kan pantbanken hjälpa dig

Är du i behov av pengar kan du besöka en pantbank som ligger nära dig. I Sverige finns det pantbanker på flera orter, så att du enkelt kan ta dig till en i din närhet. Majoriteten av alla företag tar emot allt från guld till silver, bestick, smycken, verktyg, mobiltelefoner och andra föremål av värde. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid kontakta pantbanken innan du besöker den. Värderingar kan också se olika ut beroende på var i landet du bor.

Hur snabbt får man pengar?

Om du väljer att panta guld eller smycken kan du räkna med att ha pengarna inom loppet av tio minuter. Oftast går det mycket snabbare än så och du kan få överföringen direkt till ditt bankkonto. Att panta guld och smycken är således ett bra sätt för dig att snabbt få extra pengar i fickan, men det politiska läget ser dessvärre inte ut att förändras under den närmaste tiden. Är du i långvarigt behov av extra pengar kan det därför vara värt att ta ett extra jobb, eftersom pantning och belåning endast är en tillfällig lösning.qusq-lite