Politik kan vara krångligt och svårt att förstå, vilket är problematiskt eftersom en demokrati bygger på att allmänheten har kunskap om samhället. En nations medborgare, till exempel svenskar i nationen Sverige, som lever i en demokrati ska ha möjlighet att ha tillgodo allmän kunskap om deras land och deras omvärlds genom att förstå samhällsinformation och politiska system. Det är viktigt att det finns en god omvärldsbevakning att ta del av, till exempel genom dagstidningar och andra nyheter. Detta krävs för att man som medborgare ska ha möjlighet att göra ett fullt informerat val gällande vem man önskar ska regera landet via regering och riksdag, samt via landsting och kommun. I Sverige har vi val varje år. Då väljer alla medborgare i Sverige som har rösträtt, alla i svenska medborgare över 18 år, vilka de vill ska styra landet. Då röstar man även vilka som ska ha plats i kommunen och landstinget. Eftersom Sverige är med i Europeiska Union sker även val till EUs parlament, vilket svenskar även har möjlighet att rösta i.

Men för många är det mer intressant att läsa om sitt nya hemlarm eller vilket växthus som är det bästa. Så, för att hjälpa alla läsare på traven kommer här en kort sammanfattning av de politiska partier som just nu sitter i Sveriges riksdag. För att komma in i riksdagen krävs det att det politiska partiet får över fyra procent i varje riksdagsval (därför pratar man ofta om den magiska ”fyra procent spärren”). Nuvarande partier i riksdagen är Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna (före detta Folkpartiet), Kristdemokraterna, Nya Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets partiledare heter Jonas Sjöstedt, och partiets politik är vänster och socialistiskt. Miljöpartiet har inte partiledare utan språkrör. Dessa två är just nu Isabella Lövin och Per Bolund. Bolund valdes väldigt nyligen till språkrör istället för Gustav Fridolin som valde att avgå. Miljöpartiet driver en politik med fokus på miljö och jämställdhet och lutar i de flesta frågor åt vänster eller socialdemokratiskt.

Partiet Socialdemokraterna har Stefan Löfven i spetsen. De sitter just nu i regering tillsammans med Miljöpartiet och med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Socialdemokraterna är Sveriges största parti och driver en socialdemokratisk politik.

Centerpartiet har Annie Lööf i spetsen och driver en liberal politik med fokus på att land och stad ska samverka.

Liberalerna leds av Nyamko Sabuni, som nyligen valts till partiledare.

Kristdemokraternas partiledare heter Ebba Busch Thor. Partiet driver en konservativ politik som fokuserar på att lyfta vad partiet anser är kristna värderingar. Kristdemokraterna har fått ett uppsving sedan senaste valet.

Nya Moderaterna driver en konservativ politik, med sin partiledare Ulf Kristersson. Han utsågs innan senaste valet, som genomfördes under hösten 2018, till ny partiledare och efterträdde då Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt och socialkonservativt politiskt parti med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen. Partiet har vunnit mark de senaste åren genom att vara invandringsfientliga.qusq-lite