Det är politikerna i Sverige som tar beslut som påverkar en i vardagen. Oavsett om det handlar om miljöfrågor, dieselskatten eller sjukvården är det dessa som avgör vad som kommer att ske. Många upplever det som att det inte spelar någon roll vad man väljer, i slutändan sker det inte så mycket ändå. Detta är dock inte sant och det är viktigt att man går och röstar på ett parti som man känner att man håller med. Om man inte håller med något parti är det istället viktigt att man röstar blankt, och genom att lägga sin röst visar man vad man står för, trots att man gör detta anonymt. Det ger politikerna en uppfattning om vad väljarna i Sverige tycker och vill ha, och om man inte själv vill engagera sig politiskt är det minsta man kan göra som väljare, att gå och rösta.

För att man ska veta vilket parti man står för politiskt är det viktigt att man läser på. När man gör detta kan många svåra ord dyka upp, men det är viktigt att man ser till att man förstår. Du behöver helt enkelt se till att du vet vad du röstar på. Ha i åtanke att du aldrig behöver berätta för någon vad du röstar på och det är dessutom olagligt att sälja eller ge bort sin röst. Din röst är din egen. Ett bra sätt att få fram information om de olika partierna är att ta en titt på deras hemsidor och läsa vad de har för agenda. Det finns många sammanfattande hemsidor som berättar för dig vad de olika partierna står för men det är viktigt att komma ihåg att dessa på olika sätt kan vara färgade av en annan människas åsikter. Det är därför viktigt att man använder sig av många olika källor när man bildar sina åsikter och ser till att ta tid på sig när man läser om de olika partierna.

Om det är första gången man röstar kan det vara extra klurigt att bilda sig en åsikt och välja ett parti som man vill rösta på. Det första man behöver fundera på är vilka frågor som är ens hjärtefrågor. En ungdom som tar studenten har sannolikt andra hjärtefrågor än en enskild näringsidkare som har olika lön månad efter månad och väljer att sälja sina fakturor för att göra indrivningen av dem enklare. Olika levnadssituationer påverkar hur man röstar och vilket parti som man känner kan representera en. Det är viktigt att man kommer ihåg detta när det kommer till politik. Alla kommer från olika bakgrund i livet och detta påverkar hur man ser på saker och ting. Därför är det viktigt att man alltid är ödmjuk inför andra människors val.qusq-lite