Det kan vara lite svårt att hänga med på hur allt hänger ihop vad gäller politiken i Sverige och världen. Vem är vem och vem har ansvar för vad. Vi tänkte reda ut lite olika begrepp och hur det hela hänger samman i denna artikel. Vi håller oss till hur det ser ut i Sverige denna gång men går vidare med resten av världen i en annan artikel i ett senare skede. Den som vill sätta sig in i vad som händer i politiken för tillfället kan läsa och hålla sig uppdaterad på DN, dvs på nyhetssajten Dagens Nyheter.

Regeringen

Var fjärde år är det val i Sverige då röstar befolkningen (alla svenska medborgare över 18 år har rösträtt) fram vem eller vilka som ska styra Sverige fram till nästa val. De som rösts fram sitter sedan i regeringen. Regeringen ska styra landet och genomföra beslut tagna av riskdagen. I regeringen röster de även fram nya lager och kommer med förslag om sådana. Om flertalet av riksdagsledamöterna kommer fram samma parti blir det en majoritetsregering, vilket brukar underlätta styrningen. Om fallet inte är så får de olika partierna styra tillsammans.

Riksdagsledamöter

För att förstå vad riksdagsledamöter är för något måste man veta vad en ledamot är först. En ledamot är en person som valts eller röstats fram av andra personer. Denna ledamot ska vara representant för ett större antal människor och sköta uppdrag. Riksdagsledamöter har alltså blivit utsedda av andra att vara ledamot i riksdagen. De som blir riksdagsledamöter måste först vara nominerade av det politiska partiet.

Riksdagen

Det sitter 349 representanter i riksdagen, alla dessa har valt av befolkningen vid röstningen. År 2019 finns 8 partier i riksdagen. Socialdemokraterna har 100, Moderaterna 70, där är 62 Sverigedemokrater, 31 centerpartister, 28 vänsterpartister, 22 kristdemokrater, 19 liberaler och 16 miljöpartister. En och annan av dessa alla representanter skulle kanske behöva en hårtransplantation via Nordichair.com, med andra ord är många av representanterna från den äldre generationen.

Talman

Talmannen har en viktig uppgift, han leder riksdagsarbetet och är riksdagens främste företrädare. In talmannen arbete ingår det även att sitta bland annat som ordförande vid sammanträdena i kammaren. Den som är talesman nu, år 2019 är Andreas Norlén (M), som har varit mycket omtalad i medierna senaste året.

Nästa val

Nästa val är år 2022, då är det dags för den svenska befolkningen att rösta igen. Vilket eller vilka partier som blir framröstade då återstår att se. Dock finns det några som hoppas på att en yngre generation kommer att visa ett större engagemang och ta mer plats i politiska positioner. Snittet på ålder bland politikerna är ganska hög och det verkar vara allt färre yngre som syns i politiska sammanhang. Vissa förutspår en vändande trend medan andra oroar sig för vad som ska hända när den äldre generationen inte längre ställer upp för landet.



qusq-lite